Mai intai o poza sugestiva:
Si alte avantaje ale sterilizarii, in afara stoparii inmultirii nedorite:
E bine să sterilizăm animalele? Când?
Conform celor mai recente şi ample studii medicale:
Tumorile mamare sunt de 3 ori mai frecvente la căţea decât la femeie. Dintre tumorile mamare, sunt maligne 53% la căţea şi 90% la pisică. Faţă de căţelele nesterilizate, căţelele sterilizate înainte de primele călduri (care apar la vârsta de 7-9 luni) au un risc de cancer mamar redus de 200 de ori, iar căţelele sterilizate după primele călduri au un risc de cancer mamar redus de 12.5 ori. sursa: The Merck Veterinary Manual, Eighth Edition, 2003, Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA
Faţă de pisicile nesterilizate, pisicile sterilizate până la vârsta de 6 luni au un risc de cancer mamar redus cu 91% pisicile sterilizate până la vârsta de 1 an au un risc de cancer mamar redus cu 86%. sursa: Small Animal Clinical Oncology, S.J. Withrow, D.M. Vali, Saunders ELSEVIER, 2007
În plus, sterilizarea prin ovariohisterectomie (eliminarea ovarelor şi a uterului) elimină complet riscul de apariţie a cancerului ovarian sau a piometrului (puroi în uter). Piometrul este o boală frecventă la femelele nesterilizate, este dificil de diagnosticat în stadiile iniţiale, şi prezintă risc letal în stadiile avansate.
În concluzie, CEL MAI BINE pentru sănătatea unei femele, căţea sau pisică, este să fie sterilizată la o vârstă între 3 şi 6 luni (după imunizare şi înainte de primele călduri). Studiile recente indică o vârstă recomadată similară şi pentru sterilizarea masculilor.
Sterilizarea timpurie nu are efecte negative asupra sănătăţii. Efectele secundare ale sterilizării pre-puberale sunt minore: pe de o parte organele genitale externe îşi reduc mărimea, iar pe de altă parte creşterea oaselor lungi se prelungeşte uneori câteva luni.
Există şi alte avantaje importante ale sterilizării (vezi şi http://www.nafacares.org/Spay%20Neuter/why_spay__neuter.htm ):
- la motanii castraţi, reducerea bulbului penian face ca riscul apariţiei blocajului uretral să fie mai mic decât la cei ne-castraţi
- masculii de câine castraţi sunt feriţi de bolile prostatei, care apar mai ales la vârstă înaintată
masculii castraţi sunt feriţi de riscul apariţiei cancerului testicular
- există o corelaţie demonstrată statistic între starea de animal sterilizat şi un nivel redus al agresivităţii.
Este adevărat că sterilizarea în sine nu rezolvă automat şi sigur probleme de comportament ale unui animal: acestea se tratează prin efort de dresaj şi educare. Dar este cert, verificat statistic, că incidentele cu oameni muşcaţi de câini implică în 6 cazuri din 10 câini nesterilizaţi. (Vezi, de pildă, http://www.dogbitelaw.com/PAGES/statistics.html .)
Statistic, durata de viaţă creşte semnificativ la animalele castrate.
Nu e mai bine să "blocăm căldurile" cu tratamente hormonale?
NU! Tratamentele homonale măresc riscul de cancer şi de piometru (puroi în uter). Încă din 1991 s-a demonstrat, de exemplu, că pisicile supuse la tratamente hormonale sunt de peste trei ori mai expuse la riscul de a dezvolta cancer mamar decât celelalte (W. Misdorp, A. Romijin, A. Hart: Feline Mammary tumors: a case control study of hormonal factors, Anticancer Res 11: 1793-1797, 1991)
(preluat de pe www.ortovet.ro)